• Dotácia na obedy od 1.5.2023

          • Vážení rodičia, aby škola mohla zabezpečiť všetko potrebné k uplatneniu dotácie na stravu Vašich detí, venujte pozornosť nasledujúcej informácii.

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu cez EduPage ŽIadosti/Vyhlásenia - Žiadosť o dotáciu na stravu - NÁVRATKA alebo na tlačive dostupnom u vedúcej ŠJ, najneskôr do 31. marca 2023.

            Navratka-_rodic.docx


          • Okresné kolo - Hviezdoslavov Kubín

          • Vo štvrtok 16. marca sa naši žiaci Daniel Tadeáš Lipták (3.A) a jeho sestra Michaela Liptáková (9.A) zúčastnili okresného kola Hviezdoslavovho Kubína v Bošáci. Ich prednesy boli skvelé a konkurencia bola naozaj silná. V prednese prózy sa obaja vo svojej kategórii umiestnili na 3. mieste, k čomu im zo srdca blahoželáme.

          • Úspechy v anglickom jazyku

          • Každoročne na našej škole prebieha školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, kde majú žiaci možnosť preukázať svoje vedomosti nielen v písomnom prejave, ale aj vo svojich komunikačných schopnostiach v cudzom jazyku. Teší nás vysoký záujem zo strany žiakov o tento typ súťaže, a to aj napriek jej pomerne vysokej náročnosti. Tí najlepší nás vo februári reprezentovali v okresnom kole v Trenčíne, kde sa v silnej konkurencii angličtinárov podarilo Viki Szabóvéj (9.A) obsadiť výborné 4. miesto a od stupňa víťazov ju delilo len 0,33 boda. Viki sa darilo aj v medzinárodnej jazykovej súťaži Jazykový kvet, do ktorej sa zapojila s vlastnou poviedkou napísanou v anglickom jazyku "Get Lost". Po úspešnom zvládnutí regionálneho kola postúpila do celoslovenského finále, ktorého výsledky sa dozvieme na konci mesiaca marec. Autorke držíme palce!

          • Obvodné kolo - VYBÍJANÁ žiačky

          • V stredu 15. marca sa v našej športovej hale konalo obvodné kolo žiačok vo VYBÍJANEJ. Turnaja sa zúčastnili 4 školy. Naše dievčatá potvrdili svoje kvality v loptových hrách, využili výhodu domáceho prostredia a zvíťazili vo všetkých zápasoch, čím si zabezpečili postup do okresného kola, ktoré sa bude konať 30. marca v Trenčíne. Držíme palce!!!

            Kapitánka družstva Zuzka Dušičková: „Hrali sme proti družstvám ZŠ J. Paľu Nemšová, KSŠ Nemšová a ZŠ sv. A.S.Benedikta Trenčín. Zo začiatku turnaja sme boli nervózne, ale postupne  to z nás opadlo a turnaj sme si užili. Sme veľmi rady, že sme sa mohli zúčastniť a reprezentovať našu školu. Tešíme sa na okresné kolo.“

          • Postrehy zo ŠJ

          • Rodičia, nakoľko sa zvyšovali poplatky za stravu, chceli by sme Vás poinformovať ako jedia/nejedia naše deti. Dozorkonajúci učiteľ nerobí nátlak na deti, skôr by sme chceli apelovať na rodičov, aby deťom vysvetlili, že nezjedené jedlo sú vyhodené peniaze:

            - rodičia platíte aj za polievku, približne polovica detí polievku neje,

            - rodičia platíte aj za zeleninový šalát alebo kompót, tretina detí šaláty neje,

            - niektorí šprintéri sú naobedovaní za 3 min., čiže polovicu obeda odnesú, hlavne stravníci po 6. hodine,

            - v prípade, že mäso nie je nakrájané, čiže je plátok mäsa vcelku, odnesú ho, zrejme nevedia používať príbor,

            - ovocie alebo dezert je súčasťou nutričnej hodnoty obeda, žiak by ho mal zjesť v ŠJ, nezriedka sa stáva, že je nimi "vyzdobený" školský dvor alebo obec,

            - jedálny lístok je vopred známy na EduPage, v prípade, že Vaše dieťa dané jedlo neobľubuje, je vhodné ho odhlásiť.

            Veríme, že spoločným úsilím zlepšíme stravovacie návyky našich detí.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Václava Mitúcha, Školská 368/2, Horné Srnie informuje o poskytnutí riaditeľského voľna pre žiakov 6., 7. a 8. ročníka ZŠ na základe § 150 odsek 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov dňa 22. marca 2023 z organizačných dôvodov (Testovanie 9).

          • Hviezdoslavov Kubín - obvodné kolo

          • V stredu 22. februára sa uskutočnilo obvodné kolo súťaže - Hviezdoslav Kubín. Zúčastnili sa ho naši najlepší recitátori, ktorí postúpili zo školského kola. Nesklamali a dosiahli výborné výsledky. V  I. kategórii sa na 2. mieste v prednese prózy umiestnil Danielko Lipták. V III. kategórii získala v prednese poézie 3. miesto Lívia Michalíková a v prednese prózy skvelé 1. miesto Michaela Liptáková. Danielko a Michaela zároveň postupujú do okresného kola. Gratulujeme!

          • Florbal - oznam

          • Počas jarných prázdnin, čiže v stredu 1.3.2023 florbalový tréning nebude. Zároveň vedúci tréningov oznamujú, že v termínoch všetkých typov prázdnin sa tréningy nekonajú.

          • Úprava príspevku za stravu v ŠJ od 1.3.2023

          • Na základe zmeny vo finančných pásmach pre školské stravovanie prijala Obec Horné Srnie VZN č. 2/2023, ktorým sa od 1.3.2023 mení výška príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školskej jedálni nasledovne:

            - 1.stupeň ZŠ 1,70 €/obed     - 2.stupeň ZŠ 1,90 €/obed

            Stravu rodič platí mesiac vopred do 20. Výška mesačných režijných nákladov sa nemení, zostáva 3,- €. Odporúčame rodičom nastaviť si mesačné platby na 33,60 € mesačne pre 1.stupeň (1,70 x 18 dní +3,-) a 37,20 € pre 2. stupeň (1,90 x 18 dní + 3,-). Vyúčtovanie stravného bude pred koncom šk. roka v máji. Odporúčame rodičom, aby nezabúdali odhlasovať deti zo stravy alebo si obed odobrali do obedára v prípade, že sú deti choré alebo nie sú v škole.

          • Biologická olympiáda - okresné kolo

          • 14. februára sa žiačky našej školy Karin Ďurčová z 8.A a Linda Pavlovičová z 9.A zúčastnili okresného kola olympiády z biológie. Svoje projekty prezentovali pred porotou a priniesli množstvo zaujímavých informácií, ktoré zaujali aj prítomné publikum. Odborná porota udelila Linde Pavlovičovej 1. miesto a bude našu školu reprezentovať aj v krajskom kole. Dievčatám blahoželáme a Linde prajeme ešte veľa úspechov.

          • Volejbalistky vybojovali 3. miesto v okresnom kole

          • V stredu 15. februára vycestovali naše dievčatá do Trenčína na okresné kolo vo volejbale starších žiačok. Finálového turnaja sa zúčastnilo 5 najlepší škôl z celého okresu. Hralo sa systémom každý s každým. Po dvoch výhrach a dvoch prehrách sme obsadili pekné 3. miesto. BLAHOŽELÁME! Školu vzorne reprezentovali: Zuzana Dušičková, Izabela Šedivá, Nela Makovcová, Petra Kebísková, Lucia Púčeková, Sofia Horná, Simonka Chmelinová a Laura Bahnová.

          • First Lego League - Fabrickí Legomajstri

          • V sobotu 11. februára našu školu reprezentoval tím Fabrickí Legomajstri (deviataci z robotického krúžku) na celosvetovej robotickej súťaži FIRST LEGO LEAGUE v kategórii Challenge (9. až 16 rokov). Regionálne kolo tejto súťaže sme tentokrát absolvovali v Trnave. Témou roka bola energia. Žiaci boli hodnotení v štyroch častiach: Robot Game a Robot Design (plnenie misií pomocou robota, ktorého žiaci sami navrhli a naprogramovali), Innovation Project (inovačný projekt z témou nákladnej dopravy) a Core Values (základné hodnoty). Najvyššie ocenenie 1. miesto sme získali v kategórii základné hodnoty. Porota ocenila našu schopnosť objaviť niečo nové, získavať nové zručností, inovatívnosť a dopad, práca v tíme, spolupatričnosť a zábava.Počas prípravy na inovačný projekt sa žiaci robotického krúžku zúčastnili exkurzie v a.s. Cemmac.  Zaujímali sa o zdroje energie a využívanie alternatívnych palív. Diskutovali o vplyvoch výroby na životné prostredie a hodnotili inovatívny prístup k energiám vybudovaním fotovoltickej elektrárne ako doplnkového zdroja elektrickej energie v podniku. Ďakujeme p. Ing. Róbertovi Jánskemu, že nás pozval na diskusiu a sprostredkoval nám veľa zaujímavých informácií k našej prezentácii.

          • Záložka do knihy spája školy a vianočné čítanie

          • Aj počas tohto školského roka sme našli na našej škole žiakov, ktorí cez vianočné prázdniny čítali zaujímavé knižné príbehy. Svoje postrehy a odporúčania si navzájom sprostredkovali na besede v knižnici. Za svoju usilovnosť pri čítaní a aj pri výrobe záložiek dostali milú odmenu.

          • Biblická olympiáda

          • V stredu 25. januára sa uskutočnilo školské kolo Biblickej olympiády. Zúčastnilo sa jej 12 žiakov druhého stupňa. Na súťaž sa pripravovali čítaním vybraných kníh zo Svätého Písma. V tomto roku to boli knihy -  Nehemiáš, Judit, Ester a 1. Petrov list. Úspešnými riešiteľmi sa stali - Marcia Marina De Assuncao Jacinto (9.A), Vanessa Huňová (8.A), Elizabeth Satinová (6.B), Dagmara Papierniková (6.A) a Janka Vulganová (8.A). Prvé 3 žiačky nás budú reprezentovať na dekanátnom (okresnom) kole, ktoré sa bude konať 28. marca. Prajeme im Božie požehnanie a ďakujeme všetkým, ktorí sa do Biblickej olympiády zapojili.

          • Voľnočasová kolekcia oblečenia

          • Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zsvmitucha/ 

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 19.2. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!  (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

          • Lyžiarsky výcvik KRAHULE

          • Deviataci a ôsmaci posielajú pozdrav zo zasnežených Krahúl. Od pondelka 30. januára do piatku 3. februára získavali základy lyžovania alebo zlepšovali svoju lyžiarsku techniku. Vo štvrtok v pretekoch preukázali svoju rýchlosť a šikovnosť. Medzi dievčatami najrýchlejšie zvládli slalom Andrea Valentínová, Karin Ďurčová a Lucia Dušičková. Samuel Savka, Oliver Kebísek a Peter Chlebana zasa boli najrýchlejší medzi chlapcami. Pobyt si spestrili večerným programom a karnevalom. Viac foto už čoskoro v galérii.

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • V pondelok 23. januára sa uskutočnilo školské kolo súťaže - Hviezdoslav Kubín. Súťaž bola rozdelená do troch kategórií. Všetci recitátori sa na súťaž zodpovedne pripravili, porota však musela vybrať tých najlepších. Víťazi jednotlivých kategórií postupujú do obvodného kola a my im budeme držať prsty, aby sa im darilo. Viac foto v galérii.

            1. kategória - prednes poézie:

            1. miesto - Hanka Húserková 

            2. miesto - Miško Lipták

            3. miesto - Nina Savková

            1. kategória - prednes prózy

            1. miesto - Daniel Lipták

            2. miesto - Lívia Hošová

            3. miesto - Sebastián Varček

            2. kategória - prednes poézie 

            2. miesto - Elizabeth Satinová

            3. miesto - Simona Chmelinová

            2. kategória - prednes prózy

            2. miesto - Alex Papiernik

            3. kategória - prednes poézie

            1. miesto - Lívia Michalíková

            2. miesto - Izabela Šedivá

            3. miesto - Vanesa Pastuchová

            3. kategória - prednes prózy

            1. miesto - Michaela Liptáková

            2. miesto - Marcia Jacinto 

            3. miesto - Laura Madolová

             

          • Technická súťaž - Hrdina remesla

          • V pondelok 23. januára sa naši deviataci Patrik Chlebana a Šimon Hurák zúčastnili Technickej súťaže žiakov základných škôl „Hrdina remesla“. V kategórii ručné spracovanie kovov obsadil Šimon nádherné 1. miesto a v kategórii elektronika sa Patrik umiestnil na 4. mieste. Obom blahoželáme!

          • Najnovší rebríček základných škôl INEKO

          • Možno niektorí z Vás zaregistrovali informáciu o zverejnení rebríčka základných a stredných škôl. Potešil nás fakt, že naše spoločné úsilie pedagógov, žiakov a rodičov nás doviedlo k pekným výsledkom. V rámci Trenčianskeho kraja sme sa umiestnili na 1. mieste  a spomedzi všetkých základných škôl na Slovensku nám patrí šestnásta priečka. Zaväzuje nás to naďalej sa zlepšovať, mať primerané nároky na žiakov a pripravovať našich žiakov na reálny život.

          • Počítačová učebňa s kvalitnejšími PC

          • Vedenie školy sa chce touto cestou poďakovať spoločnosti ESET, pánovi Galkovi a Bulejkovi, ktorí zareagovali na výzvu darovať škole zánovné počítače. Takýmto spôsobom mohla škola vymeniť zastaranú a pomalú techniku v počítačovej učebni, a tým skvalitniť výučbu nielen informatiky, ale aj ostatných predmetov.